Poesia als barracons 2012-2013


PROGRAMA D'ACTIVITATS 


Maria del Mar Bonet és la cap de cartell de la nova temporada de Poesia als barracons, cicle cultural que s'organitza per tercer any consecutiu a les aules de l'institut Font del Ferro de Palafolls. Arrenca així una nova edició d'un festival que va néixer la tardor de 2010 en els antics barracons de l'institut. Aquell primer any van ser tretze recitals o actuacions de poetes, conferenciants, músics, un mag i una actriu al llarg de gairebé tres setmanes. La segona edició, la de l'any passat, va mantenir la dinàmica d'un recital al dia, amb poetes i artistes de primera fila (Perejaume, Roger Mas, Feliu Gasull...).
Aquest any la poesia torna a les aules amb quatre actuacions programades al llarg del curs, en aquest ordre: Maria del Mar Bonet el 26 d'octubre, Jordi Cornudella el 20 de desembre, Enric Casasses el 21 de març i Josep Pedrals el 23 d'abril. Un recital de cançons, una conferència i dos recitals de versos. La poesia de Rosselló-Pòrcel i altres poetes mallorquins, la de Carner, la de Casasses i la del Rector de Vallfogona, dites, comentades, recitades o cantades. Una programació com Déu mana.


MARIA DEL MAR BONET (divendres 26 d'octubre, a les 13.30h) 
Rosselló-Pòrcel i altres poetes mallorquins



Maria del Mar Bonet ha publicat més de trenta discs al llarg de quaranta anys de trajectòria, que comença en la Nova Cançó i el grup Els Setze Jutges. Des dels primers discs ja prova de recuperar els cants tradicionals de les Illes Balears, de cantar la poesia culta dels autors en llengua catalana que més s'estima i de buscar les arrels comunes dels països de la Mediterrània a través de la música. És a partir de la recerca i de l'arrelament en la tradició que basteix amb una veu prodigiosa l'obra de cantant i de cantautora.
Bona part de l'obra de Maria del Mar Bonet s'inspira en la poesia. El disc Amic, amat, per exemple, està basat en el llibre Les perles, de Jacint Verdaguer, que són els càntics del Llibre d'Amic e d'Amat de Ramon Llull posats en vers, reprenent el Càntic dels Càntics de Salomó, revestint-lo d'orientalisme.
Ha publicat també un catàleg de pintures (La veu a la mà, 2006) i un llibre de receptes (La cuina de mumare, 2012).
A mig camí entre una trobada amb estudiants i un concert, Maria del Mar Bonet cantarà a Palafolls poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i d'altres poetes mallorquins.



JORDI CORNUDELLA (dijous 20 de desembre, a les 11.30h)
Les edats de Josep Carner

L'editor, poeta, traductor i assagista Jordi Cornudella ha escrit llibres de poesia (Felí encès, El germà de Catul i més coses) i estudis literaris (Nabí, de Josep Carner, Les bones companyies). Ha reeditat i comentat poetes catalans contemporanis (Riba, Foix, Ferrater), ha publicat antologies poètiques (Maleïdes guerres, La vida de tots dos) i ha traduït poetes antics i moderns. Amb El germà de Catul va obtenir el Premi de la Crítica (1997) i amb Les bones companyies el primer Premi Internacional d'Assaig Palau i Fabre (2010).
L'any 2012 s'encarrega de fer la tria de la col·lecció Els millors poetes catalans del segle XX, que el diari Ara posa a l'abast de centenars de centres educatius de tot Catalunya i àrea de parla catalana.
L'excel·lent conferència de Cornudella de fa dos anys sobre el poeta llatí Horaci, en els antics barracons de l'institut de Palafolls, té continuïtat en aquesta nova lliçó magistral, que dedica a la poesia de Josep Carner.


ENRIC CASASSES (21 de març de 2013, dia mundial de la poesia)
T'hi sé

L'any 1997 Enric Casasses feia poc temps que havia tornat de Berlín i amb uns quants amics poetes emprèn una gira de presentació del llibre de poesia Uh, que tot just acabava de publicar l'Associació Cultural Container. En la poesia catalana del tombant de segle XX al XXI hi ha un abans i un després d'aquells recitals. Primer perquè van fer escola i segon perquè van començar a publicar-se les llibretes que Casasses tenia guardades al calaix.
L'any 2007 es reedita Uh, poema de nou mil versos, i a La Vanguardia el crític literari Jordi Galves elogia Casasses amb aquests mots: “Oblidat ja el seu antic anonimat, se'l considera un clàssic viu amb tota justícia, orgull d'avui de la cultura catalana, príncep feliç, príncep valent a la manera agredolça de Josep Carner”.
L'any 2012 Enric Casasses rep el Premi Nacional de Cultura en la modalitat de Literatura, que atorga la Generalitat de Catalunya.
T'hi sé (no és el nom d'un poeta xinès) és el títol del seu últim llibre, encara inèdit. Tot un poema de paraules suggestives, sonores, joguineres i de significats profunds.



JOSEP PEDRALS (dimarts 23 d'abril de 2013, Sant Jordi)
Escapat de l'oradura. Poesia catalana del Barroc



Josep Pedrals és poeta, recitador i cantant del grup Els Nens Eutròfics. Des de l'any 1997 s’ha dedicat a portar la poesia als escenaris. Ha col·laborat en programes de ràdio, ha presentat diverses obres teatrals en cercles alternatius i ha publicat llibres de poesia. L'últim és El romanço d'Anna Tirant, que recentment ha anat de gira per pobles i ciutats de Catalunya.
Des de 2001 s'ocupa de coordinar la temporada de recitals que organitza l’associació HORINAL (Obrador de Recitacions i Noves Actituds Literàries) al bar Horiginal de Barcelona.
Escapat de l'oradura. Poesia catalana del Barroc és un recital dedicat als sonets de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca.